Γενικές Πληροφορίες
  Εταιρικό Προφίλ
  Παραγωγή
  Προϊόντα
  Νέα Προϊόντα
  Ελιά & Ελαιόλαδο
  Τip of the Month
  Επικοινωνία

Elea Creta
Eυρυτανίας 10, 15344,
Γέρακας Αττικής
Τηλ:2102318034 - Fax:2102389631
ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ
Πλώρα Ηρακλείου, 70012 ΚΡΗΤΗ
Ε-mail : info@eleacreta.gr




 

Ελαιόλαδο - χοληστερίνη και καρδιακές παθήσεις: Το μοντέλο διατροφής των κατοίκων της Μεσογείου και ιδιαίτερα των Κρητικών περιλαμβάνει άφθονους υδατάνθρακες, αυξημένες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, μικρές ή μέτριες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αρκετά όσπρια, μέτριες ποσότητες ψαριών και πολύ φυτικό λάδι, το οποίο κατά αποκλειστικότητα είναι ελαιόλαδο. Κάποιοι ερευνητές πρόσθεσαν και το κόκκινο κρασί, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που υποστήριξαν ότι σημαντικό ρόλο παίζει το ίδιο το περιβάλλον της Μεσογείου καθώς και οι πολιτισμικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις που χαρακτηρίζουν τους λαούς της. Το ελαιόλαδο, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα από τα σημαντικότερα μονοακόρεστα λίπη, αυξάνει την "καλή" χοληστερίνη και μειώνει την "κακή", κτίζοντας ένα πολύ ισορροπημένο λιπιδικό σύστημα στο αίμα. Έτσι δρα απαγορευτικά στο σχηματισμό "πλακιδίων" λίπους στα αρτηριακά τοιχώματα, τα οποία εξελίσσονται τελικώς σε θρόμβους και επιφέρουν τα εμφράγματα της στεφανιαίας ή του μυοκαρδίου.

Ελαιόλαδο, παιδική ηλικία και ανάπτυξη εγκεφάλου - σκελετού: Η διατροφή είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τα βρέφη και τα παιδιά καθώς βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σκελετού.

Ελαιόλαδο και ανάπτυξη σκελετού: Ο Laval-Jeantet και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν το 1980 μια ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με το ρόλο των λιπιδίων στην ανάπτυξη των οστών του ανθρώπινου οργανισμού, τα οποία εμπλουτίζουν τα οστά με μεταλλικά στοιχεία.

Ελαιόλαδο και αθλητική δραστηριότητα: Τα λιπίδια και οι υδατάνθρακες είναι δύο από τις σημαντικότερες θρεπτικές ουσίες, οι οποίες, παρέχουν την κύρια χημική ενέργεια που είναι απαραίτητη για κάθε σωματική δραστηριότητα.

Ελαιόλαδο και διαβήτης: Το λάδι της ελιάς σύμφωνα με τις σύγχρονες κλινικές παρατηρήσεις παίζει ένα δυναμικό ρόλο "συντήρησης" του ζαχαρώδη διαβήτη σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα σε μη ινσουλινο-εξαρτώμενο τύπο.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Ο ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής κουζίνας ήταν και εξακολουθεί να είναι το ελαιόλαδο, η παρουσία του οποίου είναι κυρίαρχη στη διαιτητική των Μεσογείων λαών και κυρίως σε εδέσματα που προέρχονται από τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Καταναλώνεται δε στο καθημερινό διαιτολόγιο ωμό ή μαγειρευμένο, με διαφορετικούς τρόπους και ποικίλες γαστρονομικές τεχνικές (κάρβουνα, φούρνο, κατσαρόλα, γκριλ, ή και στο τηγάνι, αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί).

Ωμό.

  • Το Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει ισχυρά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: χρώμα, γεύση, άρωμα, υφή, ενώ είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί ωμό σε σαλάτες, με ωμά λαχανικά και χόρτα, και σε συνδυασμό με ξύδι ή λεμόνι.
  • Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες με ωμά λαχανικά, χόρτα. Σε βραστές ή ψητές πατάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, μπρόκολο, βλήτα, στύφνο, βρούβες, ραδίκια.
  • Σε σαλάτες πιό περίπλοκες, όπως εκείνες που γίνονται με βάση την πατάτα, το ψωμί, τη μελιτζάνα, το σκόρδο, το μαϊντανό και τον ταραμά. Το ελαιόλαδο απορροφάται ιδανικά από όλα αυτά τα υλικά και το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με βελούδινη υφή και ευχάριστη γεύση.
  • Πάνω σε ωμά ή ψητά τυριά, μαζί με λίγη ρίγανη, θρούμπι ή θυμάρι.
  • Σε βραστά κρεατικά, ακόμη και πουλερικά.
  • Πάνω σε παξιμάδια, ιδιαίτερα κρίθινα, ή σε φρυγανισμένο ψωμί.
  • Σε μαρινάτες για ψάρια και κρέατα.
  • Σε συνδυασμό με διάφορα αρωματικά βότανα και χόρτα στη μέση του τραπεζιού, με τη συνοδεία ψωμιού, αντί για κλασικό βούτυρο.

Στο φούρνο.

  • Το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να διατηρεί τρυφερά τα κρέατα, τα ψάρια αλλά και τα λαχανικά, τα οποία ψήνονται στο φούρνο. Το ίδιο ισχύει και για μια ολόκληρη κατηγορία από λαχανικά, όσπρια, πίτες, τα οποία ψήνονται στο φούρνο με ελαιόλαδο.
  • Το ελαιόλαδο είναι ένα υλικό το οποίο μπορεί κάλλιστα να αναμειχθεί με βούτυρο ή μαργαρίνη, αν το επιθυμείτε, ιδιαίτερα σε φαγητά και γλυκά τα οποία ψήνονται στο φούρνο.
  • Επίσης, χρησιμοποιείται μόνο του σε γλυκά που ψήνονται στο φούρνο, όπως λαδόπιτες του ταψιού, μπισκότα και λαδερά κουλουράκια. Το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να διατηρεί το εσωτερικό από τις πίτες αλλά και το κέικ τρυφερό και "υγρό", ενώ χαρίζει μια μοναδική τραγανή υφή στα μπισκότα και τα κουλουράκια. Στα ψωμιά φαγητού και τα γλυκά, στα εορταστικά κουλούρια και τα Χριστόψωμα χαρίζει ξεχωριστή γεύση. Το ελαιόλαδα δρα πρώτον ως αντικολλητική ουσία για τα ταψιά αλλά και ως φυσική ουσία που προστατεύει εξωτερικά τη ζύμη και χαρίζει μια ροδοκόκκινη κρούστα. Επίσης, επιτρέπει στα μπαχαρικά που περιέχονται στα ψωμιά, τα κουλουράκια, τα γλυκά αλλά και στις διάφορες πίτες να αναδείξουν το αρωμά τους.

Στα κάρβουνα και στο γκριλ.

  • Εμβαπτίστε τα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα λαχανικά, σε μαρινάτες με αρωματικά χόρτα, μπαχαρικά και ελαιόλαδο. το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό και σίγουρα πολύ γευστικό, μια και η σάρκα τους θα παραμένει μαλακή και θα αποτραπεί το δυσάρεστο καρβούνιασμα και μαύρισμα της εξωτερικής επιφάνειας τους. Αν θέλετε όμως μπορείτε να καταφύγετε και σε πιό απλούς και κλασικούς τρόπους, όπως αυτόν του απευθείας αλείμματος των τροφών που ψήνονται στα κάρβουνα με ελαιόλαδο. Βάλτε σ' ένα μπολ λίγο ελαιόλαδο με λίγο αλάτι, αρωματικά χόρτα και βότανα, λίγο λεμόνι ή ξίδι και περάστε με αυτό τις μπριζόλες, το συκώτι, το κοτόπουλο, τα ψάρια ή τα λαχανικά που ψήνονται στα κάρβουνα ή στο γκριλ. Η γεύση τους θα βελτιωθεί, δεν θα σας κολλήσουν στη σχάρα, δεν θα μαυρίσουν και θα αποκτήσουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Στην κατσαρόλα.

  • Η μεσογειακή παραδοσιακή κουζίνα έχει απαριθμήσει δεκάδες λαδερά φαγητά, τα οποία μαγειρεύονται στην κατσαρόλα. Τα κύρια συστατικά των λαδερών αυτών φαγητών είναι, εκτός από το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα άγρια χόρτα και τα όσπρια. Παρόλα αυτά στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο μαγειρεύονται και πάρα πολλά κρέατα, τα οποία ονομάζονται "γιαχνιστά" και συνοδεύονται συνήθως από πατάτες, κάποιο λαχανικό ή χορταρικό, όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κουνουπίδι, σπανάκι, πράσα, μάραθα, λάπαθα ή και ζυμαρικό. Δεν λείπουν φυσικά και συνταγές όπου το κρέας ψήνεται στο ελαιόλαδο μόνο του με ελάχιστο νερό μαζί με τους χυμούς του. Τα λαδερά φαγητά της κατσαρόλας απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως στην αναλογία του ελαιόλαδου και του νερού. Καλό είναι να μαγειρεύονται σε χαμηλή θερμοκρασία και με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας, ώστε να εξατμίζεται το νερό τους για να μείνει το φαγητό τελικά με το λάδι.


 
 

© Eleacreta - info@eleacreta.gr | powered and hosted by digitalbox